Gode råd til arkitektoniske solceller
Hvis du ligesom så mange andre boligejere overvejer et solcelleanlæg til dit hus, så er der en række vigtige ting som du skal huske, da du ellers kan risikere at ødelægge boligens arkitektur.
Hvis du har et hus der er præget af flot arkitektur, er det vigtigt at du tager hensyn til dette! Et solcelleanlæg er for de fleste huse, et meget dominerende objekt at montere på en bygning. Udover at solcellerne skal vende i solens retning for optimal effekt, bør du også overveje solceller som en integreret del af husets arkitektur. Du skal altså vurdere om et solcelleanlæg vil passe ind i husets stil, både på det tekniske og æstetiske felt.
Integrerede solceller bevarer arkitekturen
For at bevare værdien og arkitekturen af dit hus, er du nød til at vælge et solcelleanlæg der falder i harmoni med bygningen, hvilket kan opnås med integrerede solceller til taget. Integrerede solceller bliver bygget ned i tag-fladerne, hvilket giver en helt sort overflade uden synlige streger. En sådan løsning er ofte den bedste løsning for mange, og er oplagt hvis taget alligevel skal skiftes. Du kan således gøre så solcellerne udgør noget af tag-beklædningen, og dermed bliver integreret med bygningen. Det kan også være du konkluderer at et solcelleanlæg er mere velegnet på husets facade eller andetsteds, f.eks. i haven eller på en sidebygning. Det er nemlig ikke alle arkitekttegnede huse der egner sig til solceller.
Vælg et solcelleanlæg der falder i hak med huset
Der er altid stor forskel på hvordan et solcelleanlæg fremstår i sin helhed. Derfor skal du også vurdere hvordan paneler, montageskinner og rammer med mere ser ud i samspil med huset. Overvej her at vælge paneler som matcher husets naturlige stil, hvor strips, baggrund og rammerne har samme farve. Forsøg også at vælge solcellepaneler der er sammensat uden synlige streger. Det er typisk en dyrere løsning grundet et større arbejde med monteringen, men resultatet er også herefter. Samtidig kan du undgå at husets værdi falder, netop fordi du har investeret i en helhedsløsning. Faktisk kan en god løsning være med til at forøge værdien af huset, da huse med solceller igennem årerne kun er blevet mere eftertragtet på boligmarkedet.
Bliv bekendt med regler, begrænsninger og kend dit årlige forbrug
Det er vigtigt at du er sætter dig ind i de kommunale retningslinier, deres lokalplan og bestemmelser, så du har styr på hvad du må og ikke må, før du sætter dit solcelleanlæg op. Det er også nødvendigt at have en god forståelse for skattereglerne. Undersøg f.eks. hvad du kan få fradrag for, om der findes støttepuljer og hvordan du afregner med EL-nettet i forhold til overskydende strøm. Det er ligeledes en god idé at have en god forståelse for bygningens konstruktion. F.eks. om taget er velegnet til at bære et solanlæg, eller hvor du vælger det skal monteres. Vær også opmærksom på de omkringliggende omgivelser. F.eks. kan skygge fra træer, naboer, antenner m.m. forstyre solcelleanlæggets ydeevne.